9 Ocak 2017 Pazartesi

eTwinning nedir?







eTwinning deyince aklınıza ne gelir?
Buraya tıklayınız.

eTwinning Nedir?
Eğitimize aklımıza gelen ilk soru olan `eTwinning nedir´ ile başlayacağız. Bu bölümde eTwinning`in amaçları, kısaca tarihçesi ve Hayat Boyu Öğrenme Programındaki yeri gibi bilgilerin yani sıra destek servisleri ve eTwinning´de Türkiye`nin yeri gibi bölümlere de yer vereceğiz.
eTwinning NEDİR?
Bilişim teknolojilerinin eğitim içerisinde her geçen gün daha fazla ağırlıkta yer alması sonucunda eğitim klasik, mekân bağımlı yapısından hızla çıkarak dünya üzerinde bilginin daha hızlı arttığı ve yayıldığı, yeni bilgilerin bütün ülkelere anında ulaştırıldığı bir konuma gelmiştir. Eğitimin teknoloji desteğiyle her geçen gün daha kapsamlı hale gelmesi dünyada ve özellikle Avrupa’da bu alanda ortak projelerin yürütülmesine ve dolayısıyla da sınırların ortadan kalkmasına neden olmuştur. Avrupa’da bu amaçla yürütülen birçok projeden bir tanesi de eTwinning Projesidir.
eTwinning, Avrupa Birliğine bağlı ve/veya üye ülkelerden 2 veya daha fazla okulun internet aracılığıyla tarafların anlaştıkları bir konu üzerinde ortaklaşa proje geliştirmesini ve yürütmesini sağlayan işbirlikçi bir çalışma platformudur. 2014 yılından itibaren ise eTwinning´de ayni ülkeden 2 veya daha fazla okul da çevrimiçi projeler yürütebilmektedir. Avrupa`dan ve kapsama dahil edilmiş tüm ülkeler kayıt olabilir ve birbirleri ile tanışmak, fikir paylaşımında   bulunmak, uygulamaları görmek, Öğrenme Etkinliklerinde birlikte öğrenmek ve   çevrimiçi yürütülen projelere katılabilmek için eTwinning çevrimiçi araçlarını kullanabilir.
eTwinning Portalı (www.etwinning.net) ana toplanma noktası ve çalışma alanıdır. Yirmi yedi dilde mevcut olan eTwinning Portalının bugün yaklaşık 427 000 bireysel üyesi bulunmaktadır(Kasım 2016). Portal, öğretmenlerin ortak bulması, proje oluşturması, fikirlerin ve iyi uygulamaların paylaşılması ve eTwinning platformunda bulunan çeşitli olanakları kullanarak birlikte çalışmaya başlaması için çevrimiçi araçlar sağlamaktadır.
ETWINNING´İN AMAÇLARI:
eTwinning, Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin (BİT) kullanımı vasıtasıyla gerekli destek, araçlar ve hizmetleri sağlayarak okulların herhangi bir konuda kısa ve uzun vadeli ortaklıklar kurmasını kolaylaştırarak Avrupa’da okul işbirliğini teşvik etmektedir. eTwinning, öğrencilerin eTwinning projeleri aracılığı ile birbirlerini tanımaları ve öğretmenlerin Avrupa’daki öğretmen topluluklarının bir parçası olmaları için fırsattır. eTwinning’in temel taşlarından biri olan sınırlar ötesindeki okulları eşleştirme fikri ile Avrupalı genç insanların birbirleri ile iletişim kurmalarını amaçlamıştır. Tüm katılımcı ülkelerden öğretmenler kayıt olabilir ve birbirlerini bulmak, sanal ortamda tanışmak, fikirlerini paylaşmak, gruplar içerisinde ekip oluşturmak, öğrenme etkinliklerinde birlikte öğrenmek ve çevrimiçi projelere katılmak için eTwinning çevrimiçi araçlarını kullanabilirler. İşbirliği, BİT araçlarının kullanımı ile   aynı alan içerisinde veya farklı alanlarda olabilir.
ETWINNING´İN KISACA TARİHÇESI VE HAYAT BOYU ÖĞRENME PROGRAMINDAKİ YERİ:
2005 yılında Avrupa Komisyonunun e-öğrenme programının ana hareketi olarak başlatılan eTwinning, 2007 yılında Hayat Boyu Öğrenme Programı çerçevesinde Comenius programının içinde yer almaya başladı. 2014 yılından bu yana AB Eğitim, Öğretim, Gençlik ve Spor program olan Erasmus+ kapsamındadır. Merkezi Destek Servisi, Avrupa’daki okullar, öğretmenler ve öğrenciler için eğitimi geliştiren 30 Avrupa Eğitim Bakanlığının uluslararası işbirliğinden oluşan Avrupa Okul Ağı (European Schoolnet) tarafından yönetilmektedir. Avrupa Okul Ağı, Avrupa Komisyonu adına, eTwinning’in Avrupa düzeyindeki koordinasyonundan sorumlu kurumudur. eTwinning için Merkezi Destek Servisini yönetir. Ayrıca eTwinning, ulusal düzeyde Ulusal Destek Servisi tarafından desteklenmektedir.
DESTEK SERVİSLERİ:
eTwinning, Avrupa düzeyinde merkez ofisleri Brüksel’de bulunan Merkezi Destek Servisi (CSSCentral Support Service) tarafından organize edilir (www.etwinning.net). Merkezi Destek Servisi, Avrupa’daki eTwinning etkinliklerinin merkezi bir șekilde koordine edilmesinden sorumludur. Destek için, helpdesk@etwinning.net adresine e-posta gönderebilirsiniz.
Ulusal Destek Servisi (NSSNational Support Service) eTwinning’i her ülkede ulusal düzeyde temsil ve teșvik eden kurumdur. Her Ulusal Destek Servisi,  bölgesel ve ulusal düzeyde eğitim ve destek sağlar, etkinlikler organize eder, medya ve iletișim kampanyaları yürütür. eTwinning Türkiye Ulusal Destek Servisi, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde tüm iller ile koordinasyon içinde hizmet vermektedir (www.etwinning.meb.gov.tr). Destek için, etwinning@meb.gov.tr adresine e-posta gönderebilirsiniz.
ETWINNING VE TÜRKİYE:
Türkiye, eTwinning projesine 18 Şubat 2009’da dahil olmuştur. eTwinning faaliyetlerinin ülkemizde yaygınlaştırılması amacıyla 81 ilde eTwinning il koordinatörler seçilmiş ve örgütlenmiştir. eTwinning Türkiye Ulusal Destek Servisinin uzun vadedeki amacı tüm dünyada baş döndürücü bir hızla gelişen bilimsel ve teknolojik ilerlemelerin yakından takip edilmesi için ülkemizdeki her okulda en az bir eTwinning projesi gerçekleştirmesini sağlamaktır. Öğretmenlerimiz, Avrupalı meslektaşlarının yer aldığı bir e-Twinning grubuna bağlanabilmekte, fikir ve deneyimlerini paylaşarak tartışmalara katılabilmektedir. Çevrimiçi öğrenme etkinlikleri aracılığıyla becerilerini geliştiren öğretmenlere, yıl boyunca uzmanlar tarafından bir iki haftalık çevrimiçi oturumlar, BT kullanımında güven geliştirme ve uluslararası topluluk ortamı oluşturma gibi etkinlikler öğrenme laboratuarlarında gerçekleştirilmektedir. Ayrıca; öğretmenler, düzenlenen çalıştaylarla Avrupalı meslektaşlarıyla yüz yüze iletişim kurma olanağına da sahip olabilmektedirler. Her çalıştay (PDW), tüm Avrupa’da yaklaşık 100 öğretmeni eTwinning çalışmasının değişik yönlerini tartışmak üzere bir araya getirmektedir.

ETWINNING PLUS NEDİR?
 eTwinning Plus, eTwinning’in Avrupa’ya komşu olan ülkeler için oluşturulmuş olan bir uzantısıdır. Avrupa’nın Komşuluk Politikası, 2014 yılında geliştirilmiştir ve Avrupa Birliği’ndeki ülkelerle yakın çevrede yer alan ülkeler arasındaki ilişkileri derinleştirmeyi amaçlamaktadır. eTwinning Plus, Avrupa’ya komşu olan altı ülkeyi kapsamaktadır. Bu ülkeler; Doğu Ortaklığı içinde yer alan Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Moldova, Ukrayna ve Avrupa Akdeniz Ortaklığı (EUROMED)’nın parçası olan Tunus’dur.
eTwinning Plus, “insanlar arasındaki iletişimi” destekler ve bu, Komşuluk Politikası’nın temel amaçlarından biridir. eTwinning, Avrupa’daki okullar ve öğretmenler arasındaki irtibatın bu sürece katılan kişiler için inanılmaz derecede faydalı olduğunu göstermiştir– eğitim, toplumumuz için önemli bir yapı taşıdır ve Avrupa’nın yakın komşuları konumundaki insanlarla iletişim kurmak, kültürlerarası anlayışı ve dostluğu geliştirecektir.
https://plus.etwinning.net/en/pub/index.htm
ETWINNING İLGİLİ DİĞER BİLGİLER:
eTwinning projesi başladığı günden itibaren devamlı büyümektedir. Son 8 yıldır Avrupa’nın her yerinden 421126 öğretmen, 53759 proje ve 169507 okul yer almıştır. Ülkemiz eTwinning’e 2009 yılında dahil olmuştur. Ülkemizde 38.000’den fazla okuldan, 74.000 den fazla kullanıcı portala kayıtlıdır ve şu ana kadar  13 000 den  fazla projeye katılmışlardır (Kasım 2016 rakamlarına göre). Bu sayılar devamlı artmaktadır. Ülkelere göre katılımcıları ve aktif kullanıcıları görmek için www.etwinning.net sitesini ziyaret edin.
eTwinning, mesleki ve teknik eğitim sağlayan kurumlar, okul öncesi eğitim, ilköğretim birinci ve ikinci kademeler ve ortaöğretim okullarından her eğitim seviyesini hedefler (5-19 yaş arası). Herhangi bir branştaki öğretmenler, müdürler, kütüphaneciler ve diğer okul personelleri yararlanabilir. eTwinning portalı üzerinden tüm okul öğretmenleri ve müdürler başvurabilirler.
 Ortaklar, İngilizce ağırlıklı olmak üzere istedikleri dilde proje yapabilirler. Katılımcı ülke sayısı 39’e çıkmıştır. Programa en son 2014 yılında eTwinning plus çerçevesinde 6 ülke katılmıştır.
Etwinning´de Katılımı Olan Ülkeler
·         Almanya
·         Avusturya
·         Bulgaristan
·         Birleşik Krallık    Azerbeycan
·         Belçika
·         Kıbrıs
·         Hırvatistan
·         Romanya
·         Ukrayna
·         Danimarka
·         Slovakya    Slovenya
·         Türkiye
·         Polonya
·         İspanya
·         Estonya
·         Finlandiya
·         Gürcistan
·         Çek Cumhuriyeti
·         Fransa
·         Yunanistan
·         Macaristan
·         Tunus
·         İsviçre
·         İrlanda
·         İzlanda
·         İtalya
·         Portekiz
·         Ermenistan
·         Letonya
·         Litvanya
·         Lüksemburg
·         Makedonya
·         Moldova
·         Malta
·         Norveç
·         Hollanda
·         İsveç


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder