9 Ocak 2017 Pazartesi

eTwinning projeleri nelerdir?

eTwinning Projeleri Nedir?

eTwinning projesi, önceden belirlenmiş bir konu hakkında Avrupa birliğine bağlı  iki veya daha fazla okul arasında gerçekleştirilen proje ortaklığıdır.
Information and Communication Tools (ICT) ifadesinin Türkçe karşılığı Bilişim Teknolojileridir. Bilişim Teknolojileri bir iletişim cihazı ve uygulamasının (örneğin bilgisayar, ağ donanımı ve yazılımı,  uydu sistemleri, radyo, televizyon ve cep telefonları) ve bunlara ilişkin hizmet ve diğer uygulamaların (örneğin video konferans ve uzaktan öğrenme) tümünü kapsar. eTwinning çalışmaları internet ve diğer bilişim teknolojileri (BT) kullanılarak işbirliği içerisinde, ortak hareket edilerek yapılmaktadır. Bu nedenle eTwinning güvenli ve faydalı olan tüm BT araçlarının kullanımını teşvik etmektedir.

eTwinning Projelerinin Amaçları Nelerdir?
etwin
  1. Ulusal ve bölgesel düzeyde e-Kardeş Okulu yaygınlaştırmak
  2. Katılımcı okullara yapılan teknik ve pedagojik desteği yaygınlaştırmak
  3. Avrupa e-Kardeş Okul portalına okul ve ortaklık kayıtlarını takip etmek
  4. e-Kardeş Okul projelerinin kalitesini takip etmek ve yaygınlaştırmak
  5. e-Kardeş Okul ile ortaya çıkan iyi uygulamaları belirleyip yaygınlaştırmak
  6. BT’nin pedagojik ve işbirliği amaçlı kullanımı için öğretmen eğitimini yaygınlaştırmak
  7. Merkezi Destek Servisi ve Ulusal Destek Servisleriyle birlikte çalışmak
  8. Avrupa e-twinning okul portalına katılmak
  9. Dokümanları tercüme etmek, düzenlemek ve yerelleştirmek
  10. Avrupa Komisyonuna ve Merkezi Destek Servisine veri sağlamak
  11. Değerlendirme sürecinde yer almak
  12. Taşra ve Okul idaresi ile ilişki kurmaktır.
eTwinning Araçları ve Fonksiyonları Nelerdir?
 siteler
eTwinning ile ilk temas, hem ulusal site (http://etwinning.meb.gov.tr/ )hem de Avrupa sitesi (www.etwinning.net) ile yapılır. Her iki site de kullanıcılara haberler, ilginç bilgiler, fikirler ve destek sağlamaktadır. Bunlar siteye erişen herkese açıktır.

kayit
Kullanıcılar kişisel ve okul bilgilerini girerek eTwinning’e kaydolurlar. Verilerini girerek bir profil tamamlarlar ve projede ilgilenmek istedikleri fikirleri açıklarlar. Öğretmenler eTwinning’e  kayıt  olduklarında, Ulusal Destek Servisi tarafından bilgilerin doğruluğunu onaylamadan önce, kişiye kullanıcı adı ve şifresiyle mevcut  tüm  araçlarıyla  birlikte eTwinning Live a direk erişim hakkı elde ederler. Tüm kayıtlı öğretmenler, güvenli ve güvenilir bir öğretmen veri tabanı sağlamak için, 37 Ulusal Destek Servisi tarafından kontrol edilir. 
3 –
 eTwinning Live, sadece kayıtlı olan eTwinning öğretmenlerine açık olan bir sosyal paylaşım alanıdır (öğrencilerin erişimine açık değildir). Burada ortak arama, forum, dâhili mesajlaşma, iletişim listesi ve gerçek profilin yönetimi gibi araçlar bulunur. Kayıt işlemi bittikten sonra, öğretmenler projenin başlamasından bağımsız olarak eTwinning gruplarına (eTwinning Groups) ve öğrenme etkinliklerine (Learning Events) katılabilir, canlı etkinlikler oluşturabilir.

projekaydiBeraber çalışılacak kişi bulunduktan ve çalışmanın nasıl yapılacağı konusunda anlaşmaya varıldıktan sonra projeyi kaydetme vakti gelmiştir. Şimdiye kadar yapılanların hepsi eTwinning Live ile yapılmıştır. Bir projenin onaylanması için gerekli şart 2 öğretmenin bulunmasıdır. Bu öğretmenler “Kurucu Üyeler”dir. Proje onaydan geçtikten sonra sayısına veya milliyetine bakılmaksızın diğer öğretmenler projeye katılabilirler (Katılımcı Üyeler). Projenin ön değerlendirmesi gerekmemektedir. Genel olarak önceki bahsettiğimiz şart sağlandığı ve eğitim/öğretimin içerik ve amaçlarına uygun olduğu sürece bütün projeler kabul edilir. Proje kabulünden önce Ulusal Destek Servisi girilen verilerin doğruluğunu kontrol eder ve yürütülecek projenin okul tarafından bilindiğinden emin olur. Kayıt, iki așamalı bir süreçtir. Kayıt olurken bir problemle karșılașırsanız, yardım için  doğrudan ülkenizdeki Ulusal Destek Servisi ile irtibata geçin.

twinspaceİki kurucu üyenin ülkelerinin ulusal destek servisleri tarafından proje onaylandıktan sonra, 2 çalışma alanı oluşturulur. Bunlar Proje Günlüğü  ve  TwinSpace’dir. İlki üye öğretmenlerin, projenin geliştirilmesiyle ilgili aşamalar ve önemli detaylar hakkında yazıştığı ve yorum bırakabildiği bir web günlüğüdür. TwinSpace ise, öğrencilerin erişip içinde çalışabildikleri güvenli ve işbirlikçi bir çalışma ortamıdır. TwinSpace, her proje için gizlilik sunar ve Ulusal Destek Servisi projeyi  onayladıktan  sonra  kullanılır  hale  gelir.  Bu alana sadece öğretmenler tarafından izin verilen diğer öğretmenler, öğrenciler ve veliler erişebilirler. Bu öğretmenler kullanıcı hakları üzerinde tam bir kontrole sahiptir. Forum, e-mail, sohbet gibi iletişim araçlarının yanında dokümanlar, fotoğraflar, sesler, videolar gibi dosyaları paylaşmak için bir içerik yöneticisi vardır. TwinSpace’ler  yöneticileri  tarafından  İnternette yayınlanabilir. Bütün içerikler halka açık olabildiği gibi özel tutulabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder